Suplementacja witaminy E i zdarzenia sercowo-naczyniowe u pacjentów wysokiego ryzyka

Badania obserwacyjne i eksperymentalne sugerują, że ilość witaminy E spożywanej w żywności i suplementach wiąże się z niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy. Metody
Do badania zakwalifikowano 2545 kobiet i 6996 mężczyzn w wieku 55 lat lub starszych, u których występuje duże ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, ponieważ oprócz jednego innego czynnika ryzyka występowała choroba sercowo-naczyniowa lub cukrzyca. Pacjenci ci zostali losowo przydzieleni zgodnie z modelem dwufajdowym w celu otrzymania albo 400 jm witaminy E dziennie z naturalnych źródeł albo pasujących do placebo i albo inhibitora enzymu konwertującego angiotensynę (ramipril) albo pasującego placebo dla średniej 4,5. lata (wyniki porównania ramiprilu i placebo podano w artykule towarzyszącym). Głównym rezultatem było połączenie zawału mięśnia sercowego, udaru i zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Wtórne wyniki obejmowały niestabilną dławicę piersiową, zastoinową niewydolność serca, rewaskularyzację lub amputację, śmierć z dowolnej przyczyny, powikłania cukrzycy i raka.
Wyniki
Ogółem 772 z 4761 pacjentów przypisanych do witaminy E (16,2%) i 739 z 4780 przypisanych do grupy placebo (15,5%) miało pierwotne zdarzenie wynikowe (względne ryzyko, 1,05, przedział ufności 95%, 0,95 do 1,16; 0,33). Nie było znaczących różnic w liczbie zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych (342 osób przypisanych do witaminy E vs. 328 osób przypisanych do grupy placebo, względne ryzyko, 1,05, 95 procent przedziału ufności, 0,90 do 1,22), zawał mięśnia sercowego (532 vs 524, ryzyko względne, 1,02, przedział ufności 95%, 0,90 do 1,15) lub udar (209 vs. 180, ryzyko względne, 1,17, przedział ufności 95%, 0,95 do 1,42). Nie było również znaczących różnic w częstości występowania wtórnych wyników sercowo-naczyniowych lub śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Nie stwierdzono znaczących działań niepożądanych witaminy E.
Wnioski
U pacjentów z wysokim ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych leczenie witaminą E przez 4,5 roku nie ma widocznego wpływu na wyniki sercowo-naczyniowe.
Wprowadzenie
Modyfikacja oksydacyjna lipoprotein o małej gęstości jest ważnym krokiem w rozwoju i postępie miażdżycy w badaniach eksperymentalnych, 1,2 i przeciwutleniacze, takie jak witamina E, spowalniają miażdżycę.3-5 Obserwowano odwrotną zależność między sercem wieńcowym choroby i spożywanie owoców, warzyw i innych pokarmów zawierających witaminy, w szczególności witaminę E.6-9 Badania obserwacyjne wykazały, że osoby, które spożywają więcej niż 100 jm witaminy E dziennie przez ponad dwa lata mają niższy odsetek zdarzeń wieńcowych10 , 11 i niższe wskaźniki progresji zmian w tętnicach wieńcowych. 12 Jednak w badaniach obserwacyjnych nie można rozróżnić, czy niższe ryzyko choroby wieńcowej związane z wyższym poziomem spożycia witaminy E wynika z witaminy lub z innych powiązanych czynników związanych ze stylem życia, takich jak zwiększone ćwiczenia i inne aspekty diety. Przeprowadzono cztery randomizowane, kontrolowane badania zależności między witaminą E a chorobą niedokrwienną serca 13-16, ale ich wyniki są sprzeczne, być może ze względu na niskie dawki vita-min E stosowane w niektórych badaniach, 13,14 małe liczby wydarzeń, 15 lub ograniczony czas trwania leczenia.15,16
Oceniliśmy dużą dawkę (400 IU dziennie) witaminy E ze źródeł naturalnych, która ma wysoką biodostępność, w dużym, pięcioletnim, prospektywnym badaniu pacjentów z wysokim ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych
[patrz też: stolec owczy, niedodma płuc leczenie, cewnikowanie żył ]
[przypisy: neorutin c, nervocalm opinie, tomasz pągowski wikipedia ]